Penni ajatuksistani...


9.1.2022

No, mitäs sitten omaisen tulee tehdä, kun huoli-ilmoitukset ja viestit kotihoitoon eivät auta? Sieltä vaan soitellaan silloin tällöin. Rokottamassa ollaan käyty. (He eivät edes kuule kunnolla, eikä nykyteknologia ole vaihtoehto, pieni kännykkä kuulemma riittää) Ymmärrän toki nykymeiningin resurssinsiirtoineen. Aloitin tiedottamisen kotihoitoon jo vuosi sitten, viimeisin joulukuussa 2021. Parempi antaa kuolla kaatumisen aiheuttamaan sisäiseen verenvuotoon kotona, tai jos lonkka menee, kuolee kätevästi keuhkokuumeeseen sairaalassa " leikkausta" odotellessa tai sen jälkeen. Onhan se toki kalliimpi tie - mutta ainakin kandit pääse harjoittelemaan. Kävin tänään kylpyhuoneen pesemässä. Äitini kaatunut siellä myös.Turvallista Vanhuutta Kaikille. Meillä istuu päivät pitkät ihan helvetisti vireää työresurssia kahviloissa päivät pitkät. Sopii mennä katsomaan vaikka Itäkeskukseen.

Vanhempaa artikkelia, mutta epäilen vahvasti, että tilanne entistä huonompi.

Marika Lumme 23.4.2020

Kotihoidossa työskentelevät hoitajat väsyvät työtaakkansa alle Pääkaupunkiseudulla kotihoidon työvuorolistoja tekevän hoitajan mukaan asiakkaita on työpäivän aikana jopa 16. Päivät venyvät hoitajan mukaan 15 tuntisiksi jopa useampana päivänä viikossa, vaikka ruoka- ja vessatauoista on jo tingitty. Työpäivästä aikaa pitäisi jäädä myös esimerkiksi vanhuksen apteekki- ja kauppatilausten tekemiseen, matkoihin, avainten hakuun ja soittoon omaisille.

- Mitään näitä ei ehdi. Pahimmillaan vanhukset jäävät ilman lääkkeitä, koska niitä ei ole ehditty tilata, hoitaja kertoo.

Hoitaja sanoo olevansa voimaton, koska esimies lisää hänen tekemiinsä valmiisiin listoihin lisää asiakkaita.

- Jaan jokaiselle töitä 60 prosenttia työajasta. Asiakkaan luona hoitajien on oltava päivän aikana yhteensä vähintään 4 tuntia ja 20 minuuttia, enintään 5 tuntia ja 20 minuuttia. Muu aika jää muun muassa matkoihin, hoitaja kertoo.

- Mutta listat eivät toteudu. Kun teen listat valmiiksi, esimies haluaa tietää minkälainen tilanne on. Hän katsoo listat ja haluaa, että lisään hoitajille asiakkaita, jolloin osoitteet menevät sekaisin ja hoitajilla on juoksemista edestakaisin. Esimerkiksi siirtymäaikoja ei huomioida lainkaan, hän jatkaa.

Hoitajan mukaan liian tiukat listat saavat hoitajat purskahtamaan itkuun.

- Yksinhuoltajat soittavat lapsilleen jo aamulla, että näyttää siltä, että lapsen täytyy tilata taksi mennäkseen harrastukseensa.

- Jos tekisin normaalit listat kaikille eli hoitaja saisi listaan merkityn työajan puitteissa työnsä tehtyä, hoitajia pitäisi olla tuplasti lisää. Kotihoito on syöksykierteessä, hän jatkaa.

Hoitajaa harmittaa, että esimiehet vetoavat siihen, että kaikilla on sama tilanne. Hoitaja tietää kuitenkin, että joillain hoitoalueilla tilanne on hallinnassa ja työajat pysyvät kohtuullisina. -Niillä alueilla resurssimäärä asiakkaita kohden on sopiva. Hoitaja kertoo olevansa myös itse väsynyt. Hän kuuntelee itkut ja hoitajien purkautumisen. Hän sanoo omaa työtään kuormittavan jatkuvasti liian myöhäinen sijaisten saalistaminen, joka on hänen mukaansa esimiesten tehtävä. -Useat hoitajat omassa yhteisössäni ovat jo hakeutuneet työterveyshoitajan tai -lääkärin vastaanotolle saamaan pientä lepolomaa. Hoitajat eivät jaksa enää olla ystävällisiä kun kaikki asiat repsottaa. Hoitaja on harkinnut lähtevänsä työstään itsekin, jos asiat eivät pian muutu. -Asiakkaita tulee ikkunoista ja ovista lisää, mutta hoitajaresurssia ei lisätä sitä mukaan. Omaiset vaativat hyvää hoitoa omalle hoidettavalleen. Tätä emme voi taata, hän kertoo.

Vantaan kaupungin kotihoidon päällikkö Nina Ahola sanoo, että erityisesti illat ja viikonloput ovat kuormittavia. Kotihoitoon lisättiin Vantaalla viime vuonna 13 uutta vakanssia. Lisäksi kotihoidon ostopalvelua on lisätty. Asiakkaan luona vietetty aika on Aholan mukaan noussut tasaisesti ja on nyt tavoitteiden mukaisesti noin 55-60 prosenttia hoitajan päivän työajasta. Vantaalla kotihoidon työntekijä käy työvuoron aikana keskimäärin 10-15 asiakkaan luona.

- Asiakkaiden tarvitsema välttämätön palvelu ja hoito priorisoidaan aina. Esimerkiksi suihkukäyntejä voidaan siirtää seuraaviin päiviin, mutta kaikki lääkehoitoon tai ravitsemukseen liittyvät tehtävät hoidetaan suunnitelman mukaisesti.

Helsingin sosiaali- ja terveystoimialan sairaala-, kuntoutus- ja hoivapalvelujen johtaja Seija Meripaasin mukaan hoitajien päivittäistä asiakasmäärää ei pystytä sanomaan yleisesti. Toiminnanohjausjärjestelmän avulla suunnitellaan kunkin hoitajan työpäivä. Helsingissä, kuten Espoossakin, on käytössä resurssipooli, jonka avulla kohdennetaan henkilöstöä asiakkaiden tarpeiden mukaan esimerkiksi sairauslomien vuoksi.

- Pääsääntöisesti työpäivät eivät veny suunnitellusta, Meripaasi kertoo.

Espoon kaupungin kotihoidon päällikkö Heli Naukkarinen sanoo kotihoidon asiakasmäärän kaupungissa pysyneen samana viime vuosina, mutta asiakkaat vaativat yhä enemmän hoitamista. Hoitajien kasvaneen työmäärän vuoksi Espoo palkkaa kotihoitoon tänä vuonna 20 hoitajaa lisää.

Naukkarisen mukaan Espoossa hoitajalla on keskimäärin 9 asiakasta päivässä. Naukkarinen ei ole tietoinen, että Espoossa hoitajien työpäivät venyisivät pitkiksi tai valmiisiin listoihin lisättäisiin asiakkaita.

Kotihoito

Kotihoidossa ei ole säädetty, kuinka monta asiakasta voi olla yhdellä työntekijällä työvuoron aikana. Asiakkaiden tarpeet vaihtelevat suuresti. Vantaalla, Helsingissä ja Espoossa hoitajien asiakkailla vietetty aika pyritään pitämään 50 prosentissa, muu aika jää esimerkiksi matkoihin.

Vantaalla on kotihoidossa noin 1700 asiakasta ja noin 220 hoitajaa. Asiakkaiden määrä on kasvanut viime vuosien aikana noin 5 prosenttia.

Helsingissä kotihoidossa on asiakkaita noin 16 800. Hoitajia oli viime vuonna noin 1800. Asiakkaiden määrä on kasvanut viiden viime vuoden aikana reilu 10 prosenttia. Helsinki palkkaa tänä vuonna 40 hoitajaa lisää.

Espoossa kotihoidossa asiakkaita on noin 1700 ja hoitajia 370. Asiakasmäärä on Espoossa pysynyt viime vuosina suunnilleen ennallaan.

8.1.2022

OAJ  haluaa lapset etäkouluun. "Kyllä meillä tässä on lapsen etu ykkösenä" sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen. 

No, ei muuten ole. Monen lapsen välipäivät ovat voineet olla ihan syvältä. Ruokailut jääneet väliin, vanhemmat päihteissä, huoltajia laiskottaa ja masentaa. Kukaan ei katso perään ja huolehdi. Koulut peruskoululaisille auki! Ongelmat kasvavat ja kertautuvat muuten. Siinä ei enää yksi korona nuhineen tunnu missään. 


5.11.2021

Meidän Länsimäen ja Hakunilan terveysasemasta: Muistan kuinka taisteltiin omasta terveysasemasta Länsimäkeen - varmastikin demareiden johdolla, mutta asia yhdisti kaikkia. Saatiin hienot ja toimivat tilat. 2016 päättäjämme kävivät keskusteluja, että nyt olisi keskittämisen aika, palvelut siirtää Hakunilaan? Ajatus onneksi hylättiin? Korona-aikana ja kesäisin meiltäpäin väki joutuu/saa asioida Hakunilassa. En viitsi tässä nyt nostaa esiin, mitä mieltä olen Hakunilan terveysaseman lokaatiosta nykyisellä paikallaan, puskutraktorille voisi olla töitä... Väkisin tulee mieleen, että olisiko kulkuhaasteista huolimatta järkevää miettiä palveluiden jonkinasteista keskittämistä, sekä palveluiden laadun, yhteistyön, resurssien ja kenties jopa kustannusten vuoksi.


5.11.2021

Tässä asia, johon tarvitaan usean ammattilaisen panosta perheen tukemiseksi. Tähän myös törmätään kaikissa palveluiden asteissa neuvolasta - vanhuksiin. On joka kerta pelottavaa huomata, kuinka monen asiantuntijan läpi nykyään keski-ikäinen henkilö on saattanut mennä vuosien varrella ilman, että oireita olisi lähdetty kartoittamaan. Se on ihmisen elämän ja potentiaalin haaskausta.

https://www.vantaansanomat.fi/teemat/4314700


31.10.2021

" Sari Sarkomaa: Aie romuttaa Kela-korvaus on vastuutonILKKA AHTOKIVI | 10.03.2020 | 09:56- päivitetty 10.03.2020 | 11:17Kokoomusryhmän varapuheenjohtaja vaatii keskeyttämään terveyspalveluiden heikentämisen.
- Sanna Marinin (sd.) hallituksen aie romuttaa Kela-korvaus on vastuuton, varoittaa kokoomuksen eduskuntaryhmän varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Sarkomaa.
Hänen mukaansa hallituksen on keskeytettävä Kela-korvauksen leikkaamisen valmistelu, mikä toteutuessaan heikentäisi hoitoon pääsyä.
- Hallituksen on keskityttävä valmistelemaan keinoja, joilla edistetään yhdenvertaista, matalan kynnyksen pääsyä terveyspalveluiden ja -neuvonnan piiriin. Samaan aikaan, kun viranomaiset valmistautuvat mahdolliseen koronaviruksen laajamittaiseen leviämiseen, ajaa hallitus toisaalla ihmisten hoitoon pääsyn heikentämistä, sanoo Sarkomaa.
Hän muistuttaa, että Kela-korvaus on monin tavoin parantanut palveluiden saatavuutta ja helpottanut julkisen sektorin painetta. Kela-korvaus mahdollistaa vuosittain noin neljännekselle väestöstä 3,4 miljoonaa käyntiä lääkärin vastaanotolla. Kela-korvausta maksetaan sosioekonomiseen asemaan katsomatta kaikille suomalaisille.
Sarkomaan mukaan on pakko kysyä, mihin asiantuntijoiden arvioon hallituksen päätös leikata Kela-korvaus perustuu?
- Viimeksi tuoreimmassa Lääkärilehdessä nostetaan esiin vakava huoli leikkausten vaikutuksista. Lääkäriliiton lehden pääkirjoituksessa todetaan, että Kela-korvauksia ei pidä poistaa ainakaan ennen kuin palvelujärjestelmämme uudistus on toteutettu siten, että kaikille väestöryhmille on edes kohtuullisesti taattu tarpeen mukainen perus- ja erikoistason hoito, hän sanoo.
Sarkomaa epäilee, että punavihreä hallitus ajaa Kela-korvauksen poistoa ilmeisen ideologisista syistä, haluamatta nähdä vaikutuksia ihmisten terveyteen, palveluiden heikentymiseen ja kuntien kustannusten kasvuun. "
Olen jossakin määrin kyllä sitä mieltä, että tietyissä, isossa kuvioissa olisin kyllä Kelakorvausten tarkistamisen kannalla."
********

Mutta mutta... ainakaan minulla ei olisi varaa ilman vakuutuksiani juuri mihinkään yksityisen puolen toimenpiteeseen ja erikoislääkärikäynteihin yksityisasiakkaana. Terveyskeskuslääkäriä Länsimäen terveysasemalla en ole nähnyt 30v vuoteen oman hoitooni liittyen, olen toki muutaman kerran yrittänyt, mutta ei...
Kyllähän tässä aika epäsuhta on. Entä jos olisin opiskelija, työtön, eläkeläinen, peruspitkäaikaissairauden omaava henkilö, ei paljon hymyilytä hoitoon pääsy. Mm. jatkohoito vaikuttaa suunnitellun terveyskeskustasolla siten, että siitä koituu mahdollisimman vähän kuluja ja käyntejä, joita me sitten paikkailemme yksityispuolella niille, joilla se mahdollisuus on. Veikkaan, että nyt kun jonot ulottuvat Kiinaan saakka, priorisointia on pakko tehdä. Näinhän se menee joka paikassa.
Ihan vilpittömästi haluan olla selvittämässä ja parantamassa julkisen puolen nykytilannetta. Resurssit on tietysti iso haaste, puhumattakaan palkkauksesta, kirjallisten töiden määristä, hitaista It-järjestelmistä jne. Olen valitettavasti pannut merkille tähän ikään mennessä, että mm. tehokkuus työssä on suhteellinen käsite. Ja siihen tuntuu olen hankala puuttua, vaikka prosessit ovat olemassa. Tästä riittäisi juttua vaikka 8h.
Olen täysin rauhallinen täällä Vantaa-Kerava-akselilla yksityispuolen tilanteesta. Toki pulaa on meilläkin tekijöistä, mutta kukaan ei jää asiassaan ilman lääkärin tai asiantuntija mielipidettä.
Terveyskeskuksen asiakasrakenne on kuitenkin monella tapaa haastavampi. Onhan sitä nyt pakko kehittää suuntaan tai toiseen täällä meidänkin suunnalla Vantaalla. Meillä on tietysti myös pulaa täällä Vantaalla hyvistä veronmaksajista, jotka lystin viimekädessä maksavat. En kuulu itsekään lähellekään parhaimmistoon - anteeksi tästä. Tavoitteenani on olla rakentamassa ja järjestämässä parempaa perusterveydenhuoltoa kaikille Vantaalaisille. En muuten ole läheskään vakuuttunut siitä , että asian parantelu tapahtuisi näiden vaalien kautta, kovin ja ammattimaisin työ näiden suhteen tehdään asiantuntijaryhmissä alan ammattilaisia konsultoiden. Voisin jauhaa näistä sote-asioista loputtomiin, mutta nyt kiitän, jos luit tämän loppuun.


17.8.2021

Vantaan Kokoomus päätti esittää minua seuraaviin luottamustoimiin 2021 -2025 valtuustokaudelle. Vantaan käräjäoikeuden lautamies HUS psykiatrisen hoidon lautakunta, varajäsen. Lämmin Kiitos Luottamuksesta! Otan oman tonttini haltuun pystypäin ja vastuuta tuntien! Ollaan yhteydessä!

Helsingin Sanomat 4.7.2021

Ville Rydman:  Yleensä asioissa on aina jotakin perää, tiedät sen varmasti itsekin. En muista, että olisit itse saanut palstatilaa valtakunnan suurimassa liitteessä usean sivun verran?  

Jos nostaa asioita esiin, ja kertoo rohkeasti oman mielipiteensä, se on Sinusta vastakkainasettelua. Tällaista ajattelua on taloyhtiöiden hallituksissa, mutta ei pitäisi olla edustamallasi tasolla, eihän?

Tietysti haasteet hitsaavat ihmisiä yhteen, tai erottavat. Näinhän se yleensä menee. 

9.6.2021

Kuntalaisten edustajana lupaan, mihin paikani sitten osoitetaankaan..

Tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen. Kuntalaisten asioita hoitaessa ei päde hallituspuolueiden ja opposition retorinen huutelu ja vastakkainasettelun meininki.

Lupaan kääriä hihat ja tehdä hartiavoimin työtä ajamieni asioiden eteen. Olen tähän ikään mennessä oppinut johtamaan itseäni, ja aikatauluttamaan asioita niin, että valmista tulee. Heikkouteni on, etten kestä turhaa odottelua enkä saamattomuutta. Työn flow vie mennessään!

Lupaan olla menemättä mukaan perinteisiin verkostoitumisen sudenkuoppiin, enkä lähde mukaan selän takana paskan puhumiseen ja nillittämiseen. Paikka yhteiskunnassa ja sanojen vaikuttavuus on ansaittava. Psykiatrisena sairaanhoitajana (takana melkoinen määrä tietoa ihmismielen liikkeistä, käyttäytymispsykologista, johtamisen periaatteista, persoonallisuuden piirteistä jne.) luen aika hyvin ihmisten tarkoitusperiä ja osaan luovia vaativissakin vuorovaikutustilanteissa. 

Tavoitteenani on valmistua vuoden 2022 keväällä virallisesti työhyvinvoinnin asiantuntijaksi, joten aloitan tällöin myös kevytyrittäjyyden.

Lupaan tehdä aina kotiläksyni kunnolla. En lähde koskaan soitellen sotaan. Hyvä valmistautuminen on kaiken A ja O. Itsestään ei pidä tehdä pelleä hoitamalla annettua tehtävää puolivillaisesti.

Lupaan seurata edelleen uutisia suurella mielenkiinnolla. Jo alakoulussa osasin kaiken maailman pääministereitä ulkoa. Siitä oli se hyöty, että pääsi kärjessä syömään, kun osasi vasta tietovisakysymyksiin.

Lupaan edelleen pitää yllä tietämystä lapsiperheen arjesta, vaikka omat tytöt ovat jo varhaisteinejä. Eivät ne muistot katoa mihinkään, kun puoliso oli kisamatkoilla yli 200 päivää vuodessa, ja toinen tytöistä 1,5v ja toinen vastasyntynyt. Ei ole epäselvää ne yöt ja päivät, kun sumussa heitä yksin hoitelin. Onneksi oli mummut apuna! Tunnen vastuun koko paletin pyörittämisestä vieläkin hartioilla. Ja se taistelu edes muutaman tunnin hoitopaikasta, kun ei mikään virikemäärä ei esikoiselle tahtonut riittää. Onhan se saakeli huippu-urheilijan lapsi, mitä muuta voi odottaa? Siinä sai tosiaan tehdä duunia, että sellainen järjestyi. Entäs, jos en olisi enää jaksanut siitä taistella? 

Sydän on teidän väsyneiden perheiden ja yksinhuoltajien puolella! Lupaan tehdä töitä sen eteen, että lapsen edun mukainen varhaiskasvatus/hoitopaikka olisi saatavilla kaikille!

Lupaan huomioida asioiden hoidossa myös eriävät mielipiteet, koska niissäkin on totuutta ja muutosvoimaa. Ilman kyseenalaistamista ei synny sitä kaikista parhainta lopputulosta kuntalaisten parhaaksi!


9.6.2021

Mulla on ollut mahdollisuus käydä rakennusvaiheessa työni puolesta useissa pikkuluukuissa, joita Tiksiin on rakennettu. Onko tarkoitettu eronneille ensiasunnoksi vai työmatkalaisen hotellin vastineeksi? Ne on niin pieniä, etten niitä kodiksi kutsuisi. Meillä on myös täällä Rajakylässä pari vankilan näköistä rakennusta, joissa on 15 neliön koppeja. Kuka antoi näille rakennusluvan? 


8.6.2021

Kenen kuningaspäätös oli sulkea koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä koulujen ilta- ja viikonloppukäyttäjiltä?

Sama paska sisäilma odottaa koululaisia seuraavana päivänä!

Kosteusvaurioitumisen yleisperiaate

Rakenteisiin voi kosteuden seurauksena syntyä mikrobiologisia vaurioita (homehtuminen ja lahoaminen) ja kemiallisia/fysikaalisia vaurioita (aineiden hajoaminen, kuten emissiot ja ruostuminen, sekä muodonmuutokset).

Kosteusvaurioita syntyy, mikäli rakenteen kosteuspitoisuus on liian korkea liian kauan.

Mitä tarkoittaa liian korkea ja liian kauan?

Yksiselitteistä vastausta ei ole. Eri vauriotapahtumat alkavat tapahtua eri kosteuspitoisuuksissa, ja eri materiaalit vaurioituvat eri tavalla. Vaurioitumista yleensä nopeuttaa lämpötilan nousu.

Miten rakenteisiin muodostuu liian korkea kosteuspitoisuus?

Rakenteiden kosteuspitoisuuteen vaikuttaa rakenteisiin tuleva kosteusvirta, rakenteista poistuva kosteusvirta sekä rakenteen kyky sitoa kosteutta. Mikäli rakenteeseen tulee enemmän kosteutta kuin sieltä poistuu, alkaa rakenteen kosteuspitoisuus nousta ja rakenne voi vaurioitua. Mikäli rakenteella on suuri kosteudensitomiskyky, kestää kosteuspitoisuuden nousu kauemmin niin korkeaksi, että rakenne alkaa vaurioitua.

Rakenteissa tapahtuva kosteusvirta muodostuu pääasiassa neljästä eri kosteuden siirtymismuodosta; veden painovoimainen ja veden kapillaarinen siirtyminen, veden ja vesihöyryn siirtyminen ilmavirtauksien mukana ja vesihöyryn siirtyminen diffuusiolla.

Kaikki kosteuden siirtymismuodot vaikuttavat rakenteissa enemmän tai vähemmän, yhtäkään niistä ei voi unohtaa. Tyypillisin ongelmien aiheuttajana on veden painovoimainen siirtyminen. Vesi valuu rakenteissa sellaiseen paikkaan, josta se ei pääse tarpeeksi nopeasti pois, eli poistuminen tapahtuu esimerkiksi diffuusiolla, joka on hyvin hidas kosteuden siirtäjä.

Ilmavirtaukset rakennuksessa / Kosteustekninen toiminta / Kosteusvauriot / Terveelliset tilat / Sisäilmayhdistys (sisailmayhdistys.fi)


6.6.2021

Me työterveyden ammattilaiset kohtaavat koko elämän kirjon!

Yhteiskunnan hintalappu nousee, kun neuvolassa et tule kuulluksi, kerro se meille. Osaamme hyödyntää työterveyden toimenpiteitä ja osaamme etsiä Sinulle kolmannen sektorin toimijat!

Yhteiskunnan hintalappu nousee, kun perheneuvolaan et pääse tai apu on köykäistä, (et ole saanut perhettäsi vielä pudotettua rotkoon, apua annetaan usein vain helvetillisessä ahdingossa oleville) - teidän perheellähän saattaa olla vielä toivoa ratkaista asiat ihan keskenänne. Kerro siitä meille! Asioiden edistäminen oikeaan suuntaan on meidän päivätyötämme!

Yhteiskunnan hintalappu nousee, kun olet toiminut ohjeiden mukaisesti ja haluat tehdä ilmoituksen omaisen heikentyneestä kunnosta ja kotona pärjäämisestä. Saat kuulla, että asiakas on kontaktoitu puhelimitse ja ceissi clousattu. Täh? Missä kokonaistilanteen kartoitus, realistinen kuva tilanteesta? Näin se hintalappu nousee kun alkuduuni jätetään nykymuodossa tekemättä! Kerro tämäkin meille! Saat keinoja, kuinka ammutaan kovemmilla vaateilla ja mihin kannattaa olla yhteydessä!

Yhteiskunnan hintalappu nousee, kun julkinen hammashoito ei vedä, ja yksityinen puoli on monelle liian kallis - ja onhan se kallista lystiä! Edistämme myös tätä asiaa työterveydessä!

Yhteiskunnan hintalappu nousee, jos työnteko ei ole kannattavaa! Kaikki yhteiskunnalliset ja yksilölliset esteet on poistettava, jotta jokainen kynnelle kykenevä saadaan kannattavaan työhön kiinni. Jos korissa on kymmeniä työkykyriskissä olevia henkilöitä, heistä vain noin kahdella ei ole JÄLJELLÄ OLEVAA TYÖKYKYÄ. Joten lähes kaikki meistä KYKENEVÄT JOHONKIN TYÖHÖN! Ydinosaamistamme on tehdä työkykyarvioita yhteistyössä eläkevakuutusyhtiön kanssa. Kukaan yritys ei halua 2 miljoonan euron eläkepottia maksettavaksi kevein perustein! Yhteiskunnalle tämä tuntuu olevan monessa mielessä yksi ja sama, kuinka käy! Nyt on se hetki, kun te vantaalaiset pääsette valitsemaan!

Yhteiskunnan hintalappu nousee, kun pieniä koululaisia hakataan koulumatkoilla, kännykät, reput ja mielenterveys rikotaan! Kerro meille, tiedämme, mihin isketään kiilaa.

Yhteiskunnan hintalappu nousee, kun vanhemmat hautautuvat yksin ongelmiinsa mielenterveys- ja alko-ongelmien vuoksi. Meillä on tähänkin yksilölliset hoitopolut.

Yhteiskunnan hintalappu nousee, kun tietyt yritykset (on myös niitä, joita ei työvakuutusten puolesta ole edes olemassa) eivät huolehdi lakisääteisistä velvollisuuksistaan, saatikka työntekijöiden työturvallisuuteen liittyvistä vaateista. Yhteiskunnan kanssa keppostelu kaikilla osa-alueilla on heille päätehtävä - pääasia heille tuntuu olevan, että vuokrataloyhtiön pihalla on parkkiruudussa taloyhtiön hienoin ja kallein auto. Tähän ei meiltä apua löydy, kun eivät asioi meillä!


3.6.2021

Keskiviikkona iltapäivällä Tiksin vaalitorilla. Antti Häkkänen oli tapaamassa kuntalaisia ja tietty ehdokkaita. On se vaan nyt niin, että Sote-malli nykyisellään ei tule toimimaan esim. meillä Vantaalla. Päätäntävalta siirtyy pois kunnilta. Isot kaupungit ovat tässä selkeitä häviäjiä sekä palveluissa että kustannuksissa! Tätäkö Sinä haluat??


1.6.2021

Olen antanut itseni ymmärtää, ettei meillä Vantaalla toimi nykyisellään lähimainkaan hyvin perheiden tukipalvelut. Tämä toki on monen kuntalaisen tiedossa. Sekin on selvää, että resursseista ja rahasta tässäkin on kysymys.

Liian pitkään joudutaan odottamaan apua kunnalta, kun perhe olisi tuen tarpeessa. Odotusaika oman tukiperheen saamiseen voi olla jopa vuosia. Tänä aikana ongelmat perheessä kärjistyvät, ja hintalappu nousee ongelmien kasvaessa.

Jos tukiperheitä ei ole, mikä neuvoksi? Voisiko kolmatta sektoria hyödyntää nykyistä paremmin tässäkin asiassa? Monella toimijalla on jo ennestään kokemusta ja kykyä järjestää viikonlopun mittaisia leirejä lapsille. Tuettuja leirejähän on jo nyt, mutta ne on usein tarkoitettu koko perheen lomailuun tai lapsille loma-aikoina. Erityislapsilla tietääkseni on myös viikonlopun mittaisia leiriviikonloppuja, joiden tarkoitus on sama, kuin mitä nyt tarkoitan.

Perheet hyötyisivät varmasti leireistä. Vanhempi saa kaivattua hengähdystaukoa, lapset sosiaalisia kontakteja, elämässä kantavia positiivisia kokemuksia ja ystävyyssuhteita. Kunnan rooli olisi järjestää puitteet tarvittaessa ja ammattiresurssit esim. erityistukea vaativia lapsia varten.

Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi otti kantaan Helsingin Sanomissa siihen, että liikunnan ja urheilun järjestöt voisivat entistä tehokkaammin edistää liikuntaa, ja vähentää liikkumattomuutta yhteistyössä kuntien kanssa. Yhdyn tähän täydestä sydämestäni!

"Esimerkiksi liikunnan aluejärjestöt, urheiluseurat ja lajiliitot voisivat saada paljon nykyistä enemmän aikaan yhdessä kuntien kanssa. Kunnat voisivat käyttää tätä kolmatta sektoria hyväkseen vielä paremmin."


26.5.2021

Kävin tänään ostoksilla eräässä päivittäistavaramyymälässä. Ostin mm. sakset. Kassahenkilö katsoi niitä ja totesi, "että minun oikeassa ammatissani käytetään saksia, mutta en pärjää palkalla, olen varmaan myynyt värjäyksiä alehintaan" hän totesi. "Siksi olen nyt täällä kassallakin." Surullista kaikella tavalla - mutta samalla äärimmäisen ihailtavaa aloitteellisuutta! 

Hän on rohkeasti lähtenyt parantamaan rahatilannetta eikä vain passivoidu murehtimaan. Näistä henkilökohtaisista valinnoista riippuvat monet asiat, myös talouden tulovirrat. Tehkäämme kaikki oma osamme! Kiitos teille, jotka jaksatte yrittää!


24.5.2021 Koulurauhaa opiskeluun - riittävästi tukea kaikille oppijoille!

Vantaan kouluissa tulee turvata rauhallinen, innostava ja tasa-arvoinen oppimisympäristö.

Itsekin olen ehtinyt työskentelemään koulunkäyntiavustajana kaikenlaisissa luokkakokoonpanoissa.

Tiedän kokemuksesta, että osalle oppilaista jo 15 minuutin intensiivinen opiskelu riittää, vaikka tunti kestää 45min.

Meidän tulee tunnistaa kaikenlaisten oppijoiden tarpeet, sekä turvata kaikille opiskelurauha luokassa. Ongelmia kohdatessa pitää resurssit olla sellaiset, että ne mahdollistavat nopeat ja joustavat tukitoimet kaikille osallisille.

Haluan mainita myös Wilman sovelluksen, jota toivottavasti kehitetään siten, että sinne lisätään enemmän positiivisia ja lasta kannustavia asioita. 

**********


Lähde: Turvallinen koulu ja kestävä yhteiskunta - Turvallisuuskomitea 

Jos aikuinen pahoinpidellään työmatkalla kerran tai toistuvasti, kysymys on rikoksesta.

"Tutkimukset osoittavat, että koulutus on voimakkaassa yhteydessä sekä kansantalouteen että yksilöiden tulotasoon, terveyteen, työllisyyteen ja yhteiskunnalliseen osallistumiseen. Laajasti ymmärrettynä oppilaitokset ovat myös turvallisuusinstituutioita. Niissä rakennetaan ja ylläpidetään yhteiskunnallista koheesiota. Kouluissa opitaan keskinäistä kunnioitusta, suvaitsevuutta, oikeudenmukaisuutta, ristiriitatilanteiden hallintaa, laillisen vaikuttamisen keinoja, luottamusta ja muita asenteita ja arvoja, jotka ovat sisäisesti turvallisen yhteiskunnan perusta. Turvallisuuskulttuurin perusteet opitaan kouluissa.

Jos aikuinen pahoinpidellään työmatkalla kerran tai toistuvasti, kysymys on rikoksesta. Jos sama tapahtuu lapselle, sitä pidetään koulukiusaamisena. Se jää usein pimentoon ja ilmitullessaan sitä voidaan vähätellä. Kouluissa tapahtuva väkivalta jatkuu usein koulun ulkopuolella. Tämä voi ilmetä väkivallan lisäksi kunnianloukkauksina tai laittomina uhkauksina netissä. Turvallisuustaidot ja -valmiudet ovat myös osa terveystiedon oppisisältöä.

Suomessa tehdään laajasti yhteistyötä eri toimijoiden kanssa hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyvissä asioissa. Tunnettu ja tunnustettu opetusta tukeva toimintamalli on KiVa Koulu -ohjelma, jota käytetään lähes kaikissa peruskouluissa. Muita esimerkkejä ovat No Hätä- ohjelma, Koulurauha-ohjelma, Euroopan terveet koulut -verkosto ja Liikennekasvatusviikko.

Oppimisympäristön turvallisuuden parantaminen on tärkeä osa koulussa viihtymistä. Se ei valitettavasti ole PISA-tutkimusten mukaan yhtä korkealla tasolla kuin oppimistulokset.

Anita Lehikoinen
Kansliapäällikkö
Opetus- ja kulttuuriministeriö"


23.5.2021 Ajatuksia kuntavaaliajasta

Jos politiikka tuntuu haasteelliselta ymmärtää ulkopuolelta, törmään samaa ajatukseen myös tällä puolen - ja vieläkin olen tietysti sivustakatsoja! Asiat, tilastot ja linjaukset on luettavissa ja opeteltavissa - parhaimmat ovat niitä myös kehittämässä. Sitten on nämä netissä huutelijat - aikuisten hauskaa, joilla on muuten liian vähän tekemistä ilmeisestikin!

Olen tietävinäni, että politiikkaan ja päätöksentekoon tarvitaan oikeaa yhteistyötä, myös yli puoluerajojen. Päätökset tehdään yhdessä. Ryhmäkuri nousee arvoon arvaamattomaan, sen voin hyvin ymmärtää.

Meuhkaaminen, muiden arvostelu ja arviointi kuuluu joidenkin harvojen osalta asiaan. Ihan tosissani toivon, että heillä natsat riittää jauhantaan. Onko meno samanlaista heillä töissä, kotona tai v-mäisten ihmisten kanssa? Älä luule, että jos jotain julkaiset pikkuryhmässä, sana ei leviäisi.


23.5.2021 Eväspussit lapsille Vantaalla

Suositan lämpimästi niiden jakoa!

Toivon myös - ja toivottavasti pääsen myös vaikuttamaan tähän - että myös Länsimäen ja Rajakylän alueella päästäisiin mukaan tähän toimintaan.

Eksyin taas keskustelupalstoille. No verisuonihan siinä katkeaa päästä, kun siellä vastustetaan asiaa mm. siksi että:

  • Lapsille ei saa antaa noin prosessoitua ruokaa. Täh? Onko parempi, ettei anneta ruokaa ollenkaan? Ja voin syvällä rintaäänellä sanoa hoitaessani päivät pitkän aikuisia, että aika hyvin porukka tuntuu heikosta (?) ruuanlaadusta huolimatta säilyvän hengissä.
  • Toinen mikä nousi esiin, on tämä klassinen laiskuus. Juu, me työssä käyvät ollaankin niitä helkkarin laiskoja, jotka eivät jaksa hoitaa lapsiaan ravitsevalla ruualla.

Näen tässä vaan pelkkiä plussia, lapset kotistatuksesta huolimatta tykkäävät viettää aikaa yhdessä. Perheissä, ovatpa ne sitten millaisessa tilanteessa tahansa, hyötyvät tästä sekä rahallisesti että sosiaalisesti. Puistoeväs tuo lapset yhteen taustoista riippumatta. Kukaan ei kuole muutamaan nuudelipussiin - ja niitähän ne vetää muutenkin, vaikka aikuisilta salaa!


23.5.2021

Ehdoton ei edelleen Vantaan ratikalle       Ehdoton ei nykyiselle sote- esitykselle!6.5.2021

Luottamus on kansanvallan voimatekijä!

Luottamus on tunnekokemus, joka ei synny tyhjästä. Siihen tiivistyy paljon mielikuvia, subjektiivista kokemusta mutta myös objektiivisia tekijöitä, kuten poliitikon taitoja ja tuloksia.

On kuitenkin syytä toivoa, että emme ole siirtyneet pysyvästi aikaan, jossa vastuunkantajia rangaistaan ja päättäjät kuluvat loppuun alle vaalikaudessa.

Mikael Pentikäinen
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Näkemyksiä siitä, miten tullaan luottamuksen arvoiseksi?

Pohjat kuntoon: Opiskele ja ota selvää. Pystyt mihin vain, ajattele suuria, mutta ole realisti. Lähtökohdat eivät lopulta määrittele Sinua. Kysy rohkeasti apuja ja oppia.

Ilman haasteita, kolhuja ja säröjä ei synny itsetuntemusta, vahvuutesi tulevat esiin askel kerrallaan. Hakeudu itseäsi fiksumpaan seuraan, sielu lepää kuunnellen.

Kuuntele, osoita kiinnostusta, osoita kunnioitusta, voit oppia jotakin tärkeää. Älä nosta itseäsi jalustalle. Kerää natsoja, jotta sanomisellasi on painoarvoa, älä määritä natsojen arvoa itse. 

Ole ajoissa, tai mieluummin etukenossa, ennakoi ja suunnittele. Valitse tarkkaan aika, paikka ja tilanne, jos nostat esiin henkilökohtaisia asioita.

Seiso sanojesi takana, älä provosoidu. Älä tuo esiin huonotuulisuutta ensitapaamisella. Katso silmiin ja kumarru hieman keskustelukumppaniin päin, älä laita käsiä puuskaan. Hymyile!


6.5.2021

Miten työntekijöiden pysyvyyttä saataisiin sote-puolella Vantaalla parannettua?

Tehyn Kirsi Markkanen on sanonut, että kun laatusuosituksilla ei ole ohjausvoimaa, työnantaja ottaa taloudellista hyötyä teettämällä työntekijällä melkeinpä mitä vaan[TS1] .

Sairaanhoitajan työpanoksen pitäisi mennä hoitotyöhön ja sen johtamiseen, mutta nykyään työajasta suuri osa menee valitettavan monessa paikassa, ruokailuun, kylvettämiseen, vaatehuoltoon jne.

Ratkaisuehdotuksia:

Ammattilaiselle maksetaan ammattilaisen palkka. Bonusjärjestelmiä myös julkiselle puolelle.

Hallinnon keventäminen organisaation yläpäästä. Teknologian ja automatisaation hyödyntäminen aina, kun mahdollista.

Tehtäväkuvan kirkastaminen: Jokainen organisaatiossa tietää tehtävänsä ja tehtävien vaikutuksen/ poissaolon vaikutuksen koko organisaation toimintaan.

Tasavertainen kohtelu työvuorojoen suhteen.

Kuukausittaiset, säännölliset keskustelut, sijaisille. Jokaisen työpanoksen merkitys kirkastetaan jo heti työsuhteen alussa.

Mennään toimintaprosesseissa järki edellä. Hyvät hoitokäytännöt ovat usein romuttuneet yksiköissä, koska niitä ei yksinkertaisesti ole aikaa toteuttaa. Ratkaisu: Riittävät resurssit. Henkilöstön liikkuvuus talon sisällä.

Budjetoinnin tekeminen ja sen hallinta. Menojen kahlitseminen, hoitotarvikkeiden kilpailuttaminen, tukkujen käyttö, tukkutuotteiden tilaus apteekin kautta lopetetaan.

Toimiva lähiesimiestyö on kaiken toiminnan A ja O.

Miten hoitojonoja saataisiin lyhennettyä? Miten muuten toimintaa pitäisi kehittää?

Valitettavan usein huomataan, että samat ihmiset ovat useassa eri hoitojonossa.

Lisätään portinvartijuutta jonoon pääsyyn: Kiinnitetään henkilö sairaanhoitajan/terveydenhoitajan seurantaan ja sparraukseen, jossa käydään läpi selkokielellä asiakkaalla tunnistetut terveysriskit leikkauksen suhteen, että myös kuntoutumisen suhteen. Vasta näiden käyntien jälkeen asiakas pääsisi leikkausarvioon. Kyseisellä tavalla voitaisiin myös selvittää paremmin asiakkaan terveys- ja elämäntilannetta. Mm. kivut kroonistuttuaan vaikuttavat mieleen ja toisinpäin. Näin vähennetään mm. leikkauskomplikaatioista koituneita kustannuksia ja kallista jälkihoitoa.

Mikä näkemys sinulla on korona-ajan vaikutuksesta hoitovelkaan ja mitä sille pitäisi tehdä?

Priorisointia joudutaan varmasti tekemään vielä pitkään.

Hyödynnetään entistä enemmän paikallisia ja kunnan kolmannen sektorin toimijoita. Terveysalan yrityksissä on tehokkuus ja teknologia viety pitkälle helpottamaan perustoimintoja. 

Vapautetaan tiettyjä ammatteja, kuten työterveyshoitaja ammatinharjoittajaksi. Hyödynnetään yksityispuolen sosiaalialan asiantuntijoiden ja psykologien osaamista laajemmin myös julkisen puolelle. Tähän löytyy varmastikin sopimusmalleja. Ostopalveluita toki jo onkin.

Mitä mieltä olet sote-uudistuksesta?

Siinä on paljon vielä korjattavaa.

Tiedote 24.32021: Kuntaliitto on avannut vuoden ensimmäisen Kuntapulssi-kyselyn, jonka avulla selvitetään kuntatoimijoiden näkemyksiä sote-uudistukseen liittyvistä ajankohtaisista kysymyksistä. Näitä tuloksia siis odotellessa.

Hyvää on ainakin kirjoituksissa:

"Sote-uudistuksessa perustason palveluja vahvistetaan ja painopistettä siirretään ehkäisevään työhön. Tavoitteena on varmistaa, että palvelut vastaavat ihmisten tarpeisiin ja ongelmiin voidaan puuttua ajoissa.

Peruspalveluja kehitetään Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmassa. Ohjelman tarkoituksena on perustaa Suomeen laaja-alaisia sosiaali- ja terveyskeskuksia, joista ihminen saa tarvitsemansa avun yhden yhteydenoton kautta."

Nähtäväksi jää, mitä tuleman pitää. Rahoitus? Toimivuuden turvaaminen? Ketteryys?  

[TS1]11.4.2021

Älä kuuluttele perääni...

Jos olet sitä mieltä, että Sinulla tulee aina olla oikeus valita ei-lääketieteen ammattilaisena, ettei lapsesi saa rokotusohjelmaan kuuluvia rokotteita. Lapsesi terveys jää tällöin Sinun armollisiin käsiisi yleisvaarallisten tartuntatautien osalta. Miten selität tämän, kun lapsesi sitä saattaa Sinulta myöhemmin kysyä? Otat siis melkoisen vastuun!

Jos olet sitä mieltä, ettei kulttuurialaa tarvitse nyt pelastella. Jos mitenkään voimme nopeuttaa ja edistää kulttuurialan nousua, se tulee tehdä! Kannatan lämpimästi koronarokotustodistuksen hyödyntämistä näissä, samoin kuin ravintola-alan palveluidenkin suhteen. Kyse ei ole eriarvoisuudesta vaan siitä, että saadaan Suomi taas auki ja talous nousuun. Odottelu, että kaikki halukkaat ovat saaneet rokotuksen, ei ole nyt se oikea tie.

Jos olet sitä mieltä, että Vantaan ratikka on loistava juttu ja lähitulevaisuuden kirkastaja. Se voi olla toimiva ratkaisu vuosien päästä, kun Vantaalla on jättimäinen määrä isotuloisia ja huikeita veronmaksia. Nyt ei ole riittävästi, eikä vielä useisiin vuosiin. Hakunilan ja Länsimäen alueen kehittäminen ikä- sosiaali- ja ekonomisesta viitekehyksestä katsottuna on muutoin ehdottoman kannatettavaa. Tässä tahdon olla mukana kaikin tavoin!

Jos olet sitä mieltä, että ihmisen perusterveys on ihmisen oma asia. Terveystilanteesi vaikuttaa lähipiiriisi, työpaikkaasi, kotikuntaasi ja sitä kautta palveluihin, verotukseen jne. Tässä näin alkajaisiksi. Välinpitämätön asenne omaa terveyttä kohtaan vie isossa kuvassa resursseja ja rahoja niiltä kanssaihmisiltä, jotka vaikeiden sairauksien ja tapaturmien vuoksi ovat raskaan ja intensiivisen hoidon tarpeessa. Kuuntelethan joskus, kun esim. erityislapsen tai kehitysvammaisen lähimmäinen kertoo työpäivästään, joka kestää 24h ja siitä tukiviidakosta, missä hän joutuu painimaan.

Jos olet sitä mieltä, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet koulutukseen, harrastuksiin ja terveydenhoitoon. Näin ei tosiasiassa ole, vaikka pitäisi. Korona-aikana tilanne on entisestään kasvattanut haasteita ja ongelmia ihmisten elämässä.

Kaikki ongelmat eivät suoranaisesti johdu koronasta, mutta aika jossa elämme, on ollut omiaan nostamaan pohjalla muhineet ongelmat esiin entistä selkeämmin. Lapset ja nuoret eivät ilmesty edelleenkään kouluun tai etätunnille. Pelko tulevasta, taloustilanne, parisuhteen haasteet, yksinäisyys ja mielenterveyden haasteet ovat kasvaneet merkittävästi. Harrastukset ovat monilta jääneet pois, joka vaikuttaa viikkorytmiin ja yksilön terveyteen. Harrastusten kustannukset muodostavat ison menoerän, joka lisää kiilaa perheen ehkä jo ennestään heikentyneeseen taloustilanteeseen. Harrastukset vaikuttavat myös lasten keskinäisiin suhteisiin monella tavalla. Terveydenhuollon eriarvoisuus on tätä päivää monelle palveluita tarvitsevalle. Asuinpaikka, varallisuus, nykyinen terveystilanne, oma aktiivisuus/lähimmäisten aktiivisuus vaikuttavat tällä hetkellä liiaksikin siihen, miten vakavasti asiakkaan tilanne otetaan palvelutarjoajan luukulla. 


8.4.2021 Asenne ja positiivinen ajattelu - uhka ja mahdollisuus!

Miten saat päiväsi lusittua vähintään kohtalaisesti ja saatat vaikuttaa työssä ja kauppa-asioilla kanssaihmisistä kivaltakin?

Nuku riittävästi, riittävä on yksilöllistä, mutta noin 8h on hyvä yleissääntö. Älä mene odottamaan unta sänkyyn, mene sänkyyn vasta, kun olet rättiväsynyt. Älä käytä älylaitteita noin klo: 20 jälkeen

Nousitko ns. väärällä jalalla? Asenne ratkaisee - älä mene aamun kahvipöytään naama nöppösellä, sano huomenta ja hymyile! Siitä se lähtee! Muista, että positiivisuus tarttuu siinä missä v...tuskin!

Kun toimiston päivätyöt lyövät rukkasella naamaan - asenne auttaa! Pilko tehtävät, tee asiat yksi kerrallaan, sulje hankalissa ceisseissä sähköposti ja puhelin. (Ei muuten toimi hoitoalan töissä) Tunnin keskittymisen jälkeen pidä aina mikrotauko. Työn imu on toki mahdollisuus, mutta myös uhka. Rakenna itsellesi onnistumisia! Suunnittele työtehtävä pidemmälle kalenteriin, onnittele itseäsi, jos saatkin sen tehtyä etuajassa!

Onnittele itseäsi aina, kun onnistut! Olet itsesi kovin vastustaja ja myös paras tuntija! Olet itsesi paras coutsi!

Hyvät teot säteilevät lisää hyviä tekoja! Kun uskaltaudut joskus mukavuusalueesi ulkopuolelle, palkinto on usein oleva suuri myöhemmin!

Unelmoi realistisesti! Se vaikuttaa myös asenteeseesi ja antaa voimavaroja ja konkreettisiakin keinoja saavuttaa unelmiasi.

Huomioi tekemisiesi päätösten vaikutus lähimpiisi! Muuten voit rikkoa enemmän hyvää, kuin saat ikinä takaisin!

Lue, googlaa, keskustele, kysy, kyseenalaista, ihmettele positiivisesti!

Hakeudu Sinulle sopiviin yhteisöihin!

Voimaa Kaikille Arkeen!

Olen käytettävissä!

31.3.2021 Entäs kotihoito?

En edes enää muista, kuinka kauan erilaisia vanhusten eri asumispalvelumuotoja on ajettu alas. Johtavana trendinä on ollut ajatus, että jokainen haluaa asua kotonaan, ja mielellään mahdollisimman pitkään. Näinhän se tietysti onkin, jos asiakkaan henkinen ja fyysinen terveys antaa myöten.

Mutta ne yllättävät elämän käänteet, jotka tilastollisesti ovat edessä usealla asiakkaalla: Kaatuminen, jossa esim. lonkat ja/tai selän tukiranka murtuvat eri kohdista, pään ulkoiset ja sisäiset vammat, muistisairaudet, psykiatriset sairaudet, virtsarakon ja suolen pidätyskyvyttömyys jne.

Kaikki tiedämme, mikä hirvittävä ja järkyttävä vaje on kotihoidon työntekijöistä, tuhansien tuntien ja satojen työntekijöiden vaje. Mikähän tässä meni vikaan jo vuosia sitten?

Mitä vaihtoehtoja meillä olisi tähän hätään?

Asiaan perehtyneiden kuntapäättäjien tekemät, järkevät päätökset kotihoidon osalta. Suunnitteluun mukaan oikeita alan asiantuntijoita - myös käytännön työn osaajia!

Palkka paremmaksi! Totuushan on nyt se, että ne, joilla on varaa valita, eivät edes halua keikkailla näissä epäinhimillisissä olosuhteissa. Rahalla voi ihan oikeasti kompensoida työn erittäinkin haasteellisia puolia.

Jeesustelut eivät nyt auta, tämän tyyppinen hoitotyö näissä olosuhteissa ja spekseissä ei ole kutsumus! Kotihoidon työ on oikeaa, raakaa fyysistä ja henkistä työtä, joihin ei läheskään kaikista ole. Joudut vuorosi aikana lepyttelemään kiukkuista asiakasta, ja sananmukaisesti siivoamaan sekä asiakkaan, että hänen kotinsa, pahimmillaan ulostetta on siellä täällä, ja virtsaiset vaipat patterilla. Kyllä vanhuksella on niin hyvä olla, kun hän saa asua kotonaan!

Ei kannata ummistaa silmiään siltä tosiasialta, etteivät useat vanhuksen elämänlaatua heikentävät ja hänen elämäänsä vaarantavat uhat poistu, vaikka miten kotihoitoa lisättäisiin. Tarvitaan hyvissä ajoin tietoa muista asumismuodoista, jotta asiakas ehtisi valitsemaan ajoissa. Palautetaan ja rakennetaan toimivat palvelut, riittävällä henkilömäärällä, yksilöllisellä konseptilla ja valinnan mahdollisuuksilla.

Henkilöstöä täytyy johtaa hyvin - kenttätyö on syytä esimiehenkin osata. Esihenkilön virka ei ole tarkoitus olla henkisesti eikä fyysisesti sen helpompaa kuin työntekijöilläkään. Säälittävää tuhlausta on, kun huomaa osaston esimiehen hakeutuneen esimieheksi (ja joku hänet vielä siihen valitsee) sen vuoksi, ettei paikat kestä enää hoitotyötä? Ja jos tähän lisätään vielä esihenkilön heikot ominaisuudet ottaa mitään palautetta vastaan, tai ei osaa työkykyjohtamisen yksikertaisimpiaan prosesseja, tai vetäytyy kuoreensa tosipaikan tullen, niin mihin työntekijät enää turvaavat vaativassa työssään? Lähiesimiestyö on äärimmäisen arvokas pesti, jota tulee hoitaa esimerkkiä näyttäen!

*******

Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä valtaosa täyttää henkilöstön lakisääteisen mitoituksen, kuusi prosenttia ei yllä minimiin - Tiedote - THL

Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksiköistä 94 prosenttia täytti lakisääteisen henkilöstömitoituksen viime marraskuussa. Lakisääteinen mitoitus oli viime vuoden lopussa 0,5 työntekijää asiakasta kohti. Kuusi prosenttia yksiköistä ei yltänyt minimimitoitukseen. Näistä rajan alittaneista yksiköistä 77 prosenttia oli julkisen palveluntuottajan yksikköjä.

Luvut käyvät ilmi THL:n Vanhuspalvelujen tila -tutkimuksesta, jossa on mukana tiedot 1532 vanhusten ympärivuorokautisen hoidon yksikön henkilöstömitoituksesta.

Mitoituslaskentaan kuuluvat tehostetun palveluasumisen yksiköt, vanhainkodit ja terveyskeskuksen pitkäaikaishoidon yksiköt. Tiedot kerättiin kolmen viikon aikana marraskuussa 2020.

Vuonna 2023 henkilöstömitoitus nousee 0,7:ään

Vanhusten ympärivuorokautisen hoidon lakisääteinen henkilöstömitoitus nousee asteittain. Kun vanhuspalvelulain uudistus tuli voimaan 1.10.2020, mitoitus oli vähintään 0,5 työntekijää asiakasta kohti. Marraskuun tiedonkeruussa on selvitetty tämän mitoituksen toteutumista.

Vuoden 2021 alusta henkilöstömitoitus on ollut vähintään 0,55 työntekijää asiakasta kohti, ja vuoden 2022 alusta se on vähintään 0,6. Lopulta 1.4.2023 mitoituksen tulee olla 0,7.

Tutkimuksen perusteella yksiköihin on siirtymäkauden aluksi palkattu etenkin tukipalveluissa työskenteleviä, kuten hoito- ja laitosapulaisia sekä hoiva-avustajia ja muuta avustavaa henkilökuntaa. Lähihoitajien ja sairaanhoitajien määrä ei ole noussut. Kaikkiaan työntekijöitä on tullut lisää 1120.

Lakiuudistuksen tavoitteena oli varmistaa, että hoitohenkilöstöllä on enemmän aikaa toimia asiakastyössä.

"Tulosten valossa tässä on onnistuttu. Yksikköihin on palkattu lisää tukityövoimaa siivoukseen, ruoka- ja vaatehuoltoon. Käytännössä tämä vapauttaa hoitohenkilöstölle lisää aikaa varsinaiseen asiakastyöhön. Toisaalta vielä on pitkä matka siihen, että 0,7:n tavoite saavutetaan", sanoo THL:n johtava tutkija Hanna Alastalo.

"Asukkaiden kannalta henkilöstön määrän lisääntyminen tarkoittaa sitä, että hoitajilla on heille enemmän aikaa. Hoitajilla on tarpeeksi aikaa kohdata vanhus kiireettömästi ja vastata yksilöllisiin tarpeisiin. Se tuo vanhuksen elämään sisältöä ja kodinomaisuutta", Alastalo sanoo.

Lakisääteisen mitoituksen edelleen kasvaessa yksikköihin on tänä vuonna palkattava lisää nimenomaan hoitotyön ammattilaisia. Palkkaamista vaikeuttaa kireä rekrytointitilanne.

"Lähes koko maassa on vaikeuksia saada palkattua ammattilaisia. Koulutetusta työvoimasta on pulaa", sanoo THL:n johtava asiantuntija Sari Kehusmaa.

Vaikein tilanne on Kehusmaan mukaan edessä vuonna 2022, jolloin yli 80 prosenttia yksiköistä tarvitsee lisätyötekijöitä saavuttaakseen lakisääteisen mitoituksen.

"Tähän tulisi varautua koulutusta lisäämällä", Sari Kehusmaa sanoo.

Kaikkiaan vanhustenhoitoon tarvitaan vuoteen 2030 mennessä yli 30 000 uutta hoitotyön ammattilaista eläköitymisen ja henkilöstömitoituksen kiristymisen vuoksi.

THL julkaisee henkilöstömitoituksen nyt ensimmäistä kertaa hoitoyksiköiden tarkkuudella

Toteutunut henkilöstömitoitus 2020 - THL kuutio- ja tiivistekäyttöliittymä

30.3.2021 Itä-Vantaan ratikka

En vaan mitenkään voi kannattaa suunnitteilla olevaa Itä-Vantaan ratikkaa. Jo näivettymään päässeet Länsimäen ja erityisesti Hakunilan alue eivät tule kiinnostamaan sijoittajia arvioni mukaan mahdollisen ratinkankaan jälkeen. Suursijoittajat - hyvät sellaiset - joita tässä lienee tarkoitetaan, osaavat tehdä analyyseja sen suhteen, mikä on näiden alueiden realismi tulevaisuudessa. Ratikasta ei tule missään vaiheessa Vantaan selkäranka - pahimmillaan se katkaisee kustannuksillaan muun kehityksen kokonaan.

30.3.2021 Pienet asunnot

Ei niihin mahdu perhe, joka asuu ehkä vähintään lasten kouluvuodet samassa osoitteessa ja näin toisi verotuloja.

Olen työni puolesta päässyt käymään melkoisissa kopeissa rakennusvaiheessa Helsingin puolella. Ymmärrän tietyt lokaatiot, joissa kohderyhmä on selkeästi mietitty - ei ehkä viihtyvyyden näkökulmasta - mutta ehkä sitten muuten. Kannatan väljempää ja pitkäaikaiseen asumiseen tähtäävää politiikka - näin saadaan ehkä väkeä jäämään Vantaalle - ja veromarkat myös.

29.3.2021 Mieti hankalassa korona/työ/raha/tilanteessa vähintään kahdesti, että....

Voisiko uhka olla mahdollisuus johonkin uuteen?

Voisiko elämänlaatu parantua, jos päästät irti tutusta ja turvallisesta?

Uusi ammatti? Uusi työtehtävä? Kysy itseltäsi, mitä et ainakaan haluaisi tehdä - siitä se lähtee!

Lemmikki ei läheskään aina korvaa ihmissuhteita. Lemmikki on vuosien ajan perheenjäsen ja sen lääkärikulut maksavat usein tuplasti enemmän kuin omistajan!

30.3.2021 Autoilua ja energiaa!

Rakastan autoilua ja autoani! Se on jokapäiväinen ja elintärkeä kulkuväline työssäni ja vapaa-aikana ympäri Vantaata. Se oli henkireikä lasteni ollessa vauvoja, nyt se on osa siirtymäriittiä työstä kotiasioihin. Autoni antaa vapautta liikkua ja mennä minne tahdon, kaikkina vuorokauden aikoina. Kannatan autoilussa ekologisuutta, hybridi ja sähköautot ovat jees - mutta nykyisellään liian kalliita! Meillä on latauspiste kotona - niin, ja maalämpö ollut vuodesta 2009 😊

27.2.2021

Aluehallintoviraston toiminta on ollut vuosia passiivista!

Etelä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Merja Ekqvistiä hämmentää keskustelu, jossa Aluehallintovirastoa arvostellaan. "Välillä annetaan julkisuudessa sellainen kuva, ettemme tekisi mitään. "

En sano, etteivätkö he tekisi mitään, mutta vuosien varrella olen todennut, että vain vähän se tekee tontillaan.

Suomessa on työpaikkoja, joiden toiminnassa on havaittu omavalvonnan kautta puutteita ja puhdasta välinpitämättömyyttä turvallisuustekijöiden suhteen. Näistä on tehty Aluehallintovirastolle ilmoitukset, mutta mitään se ei ole tehnyt.

On paikkoja, joissa on tuberkuloosiakin todettu terveyskeskuksen kautta, mutta mihinkään toimiin AVI ei ryhtynyt, vaikka ko. kohteessa kaikilla terveys/turvallisuuden osa-alueilla oli merkittäviä puutteita.

Aluehallintoviraston työntekijät ovat mennee tekemään ns. AVI:n tarkastusta työpaikoille, joista heillä ei ole ollut ennakkotietoa edes siitä, mitä työpaikalla tehdään tai oikeaa mittakaavaa henkilömäärästä, kuulostaako ammattimaiselta toiminnalta?

Nyt teillä on edessänne vuosisadan haaste maamme rajoilla - älkää sössikö tätäkin! "Emme ole saaneet toimeksiantoa kunnilta pakkotestaukseen" Kysykää sitä, älkää vain odotelko!

21.2.2021

Työllistymisen haasteet - ihminen paremmin keskiöön

#helsinginsanomat

#puoletsuomentyöttömistäsiirtyykuntienhuomaan

Ajatuksiani aiheesta pitkäaikaistyöttömyys - tässä kohtaa otan pitkän välimatkan koronan massiivisiin vaikutuksiin nykyhetken työllisyyteen.

Ollen saanut työurani aikana tehdä yhteistyötä Vantaan TE-toimiston kanssa. Voin syvällä rintaäänellä sanoa, ettei osa meistä ei ikinä elämässään kohtaa samanlaista arkea, mikä pitkäaikaistyöttömille on ollut normitilanne koko heidän TE-toimiston asiakkuuden ajan - niihin kuvioihin ei mitenkään TE-toimiston palvelut yksin riitä. Ihmisen työllistyminen on monisyinen ja haastava prosessi, jota ei ratkaista yksistään TE-toimistojen kautta. Tarvitaan useiden toimijoiden prosessinomaista, saumatonta yhteistyötä. Nostaisin esiin myös mm.seurakuntien mahdollisuudet kulkea tarpeen vaatiessa ihmisen rinnalla vähintäänkin työllistymisprosessin ajan. Kirkolla on monipuoliset mahdollisuudet osaamisensa kautta auttaa ihmisen arjen kokoamisessa niin, että työssäkäynti muotoutuu vaatimuksineen viikko-ohjelmaan sujuvasti.

Tässä on mielestäni yksi työllistymisen suurin haaste pitkäaikaistyöttömillä; arki noudattelee erilaista rytmiä, usein jo monta sukupolvea taaksepäin. Arjen perusprosessit eivät tue työllistymistä ja lopulta työpaikassa pysymistä. Arki on pyörinyt kodinhoidon, lastenlasten hoitamisen, tarjousten perässä menemisen, ruuanlaiton, lääkärikäyntien, (aikuisten) lasten auttamisen, tv-ohjelmien aikataulujen yms. parissa. Esimerkit ovat oikeita, totuus yksityiskohtineen vielä karumpaa.

Ihmisen ajattelu, toiminta ja asenne lähtevät muuttumaan nopeasti negatiivisten elämänmuutosten kohdatessa. Tämä kehä on pystyttävä rikkomaan yhdessä asiakkaan kanssa, vasta sitten työllistyminen ja työssä pysyminen on oikeasti mahdollista!

Voisiko yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa tehdä tulevaisuudessa tehokkaammin? Paikallinen tietämys olosuhteista, elinkeinorakenteesta ja tulevaisuuden näkymistä antavat mahdollisuuden kohdennetumpaan työllistämispalveluun. Jospa tämä vähentäisi osaltaan ihmisten siivoamista tilastoista toiseen ja oikeita tuloksia alkaisi syntyä.

Oma alueensa tässä kuviossa on kuntouttava työtoiminta. Kuntouttavan työtoiminnan tavoitteena on ehkäistä työttömyyden aiheuttamia kielteisiä vaikutuksia asiakkaan toimintakykyyn, vahvistaa asiakkaan elämän- ja arjenhallintaa sekä työ- ja toimintakykyä ja ehkäistä syrjäytymistä tarjoamalla mahdollisuutta työtoimintaan ja muihin palveluihin.

Provosoin vähän: Parantaisiko sinun mahdollisuuksiasi kiivetä takaisin yhteiskunnan työrattaisiin, jos sinulle tarjottaisiin seuraavia tehtäviä: Polttopuiden kantaminen, ruohon leikkaaminen, risu- ja puusavotta - samat duunit, joita me muut kutsumme vapaa-ajan vietoksi mökillä. Kiitos heille, jotka ovat järjestäneet ja ottaneet vastaan työpaikoille ihmisiä osaksi oikeaa, tasa-arvoista työyhteisöä!

18.2.2021

Nykytilanne - uhka vai mahdollisuus?

Ja niin taas olen huolissani rokotusjärjestyksestä kohdasta 2.1. eteenpäin! Toivottavasti saadaan pian rokotteita riittävästi kaikille! Salaliitto-porukat ja muut humpuukiin uskovat, tulkaa juttelemaan!

Ja maskit, viekää ne nyt nassun eteen, vaikka miten ahdistaisi. Miksi tuolla on työikäistä, tolkunoloista (?) porukkaa, joka katsoo oikeudekseen käyskennellä ilman maskia? Enkä puhu nyt rakennusalan tilanteesta.

Kouluissa oppilaat ja opet ovat karanteenissa, kohta varmaan loppuu taas harrastuksetkin...

Perheet ovat katkeamispisteessö, kun arki on sirkusta päällekkäisten etätöiden ja etäkoulun ikeessä. Osa sai jo irtisanomisilmoituksen, osa sinnittelee jatkuvan epävarmuuden kanssa.

Perheiden toimeentulo on monella heikentynyt, mutta kulut pysyneet ennallaan, mikä avuksi? Moni voi ikään, sukupuoleen ja taloustilanteeseen katsomatta huonosti. Koronan vaikutus laukaisevana - tai esiin nostavana tekijänä, näkyy mm. mielenterveyden tilastoissa.

Ongelmia ja epäselviä asioita riittää tulevaisuudessakin yllin kyllin! Mitä me tehdään? Hämmästelläänkö vierestä? Otetaan mieluummin ohjat ja ruvetaan hommiin! Hyväksytään uusi normaali ja muotoillaan uudet ja suoremmat ajolinjat asioille! Mitä selkeämpää ja suorempaa, sitä läpinäkyvämpää ja vähemmän kusetusta!

Millä ratkaistaan sosiaali- ja terveydenhuollon resurssivaje? Rahalla!! Lisää palkkaa, niin johan alkaa löytyä ammattilaisia! Tämä ei ole yhtään tämän hankalampaa. Arvostus täytyy näkyä myös palkkapussissa! En ole niin tyhmä, ettenkö ymmärtäisi, ettei raha kasva puussa, mutta nyt olisi syytä ruveta tekoihin. Minkä muun alan ammattilaiset tekevät samalla palkalla ja yhtä pitkällä koulutuksella yhtä vaativaa ja monimuotoista työtä?

Sairaanhoitaja tai lähihoitaja ei voi rajata työnkuvaa tosipaikan tullen - päivän tehtävänkuvaa ei voi useinkaan ennalta suunnitella, teet mitä eteen tulee. Joka ikinen päivä jotakin näistä - ja usein yhtä aikaa, saat olla kaikkien erikoisalojen pätevä sairaanhoitaja, sosiaalineuvoja, psykologi, pappi, lasten suojelun viranomainen, IT-tukihenkilö, kylvettäjä, kodinhoitaja, veroilmoituksen täyttäjä ja kelan asiantuntija. Työajat on hurjat ja kun vihdoin koittaa ilon ja onnen palkkapäivä....kutsumus hoitotyöhön ja äiti Teresan ominaisuudet ei paljon lämmitä!

Koulutuksesta, ajauduin tyhmyyttäni syksyllä 2020 Laurean ammattikorkeakouluun opiskelemaan 10op Liiketoimintaa nuorison, eli päiväopiskelijoiden mukana. Vaikka minua tästä varoiteltiin, että YAMK tai Rastor voisi olla parempi, änkeydyin mukaan. Kolme lehtoria veti yhtä vaivaista tuntia, jonka sisältö oli ala-arvoinen, heikosti valmisteltu ja esitetty. Sitten laitettiin nuoriso ulos luokasta omiin pikkuhuoneisiin, ns. opiskelemaan itsenäisesti! Koko kurssi oli itsenäistä opiskelua, ei yhtäkään kunnon luentoa tai opetusta ko. aiheesta. Eivätkö lehtorit osaa, vai eivätkö jaksa? IT-taidot näillä yliopistotason henkilöillä oli heikoissa kantimissa, tuntien sisällölliset aikataulut mullin mallin? Annoin tästä toki palautetta. Kun porukka aikanaan siirtyy työelämään, ei ole ihme, että työuupumus uhkaa, kun ruvetaan vaatimaan, että tulet työhön tiettyyn aikaan, saat päivän aikana asioita tapahtumaan, sisäistät tulostavoitteet ja johdat itseäsi jatkuvasti parempiin suorituksiin.

Tähän voi vetää mukaan isommatkin linjat, vanhempien asenne ja tapa kasvattaa lapsia, yleinen ilmapiiri, tekemisen meininki puuttuu, välinpitämättömyys, piiloudutaanko taas koronan taakse? Mutta nyt ei luovuteta, eihän? Näistä olosuhteista on vielä ihan helkkarin pitkä matka talvisotaan! Kyllä me tämä kestetään, kunhan ei löysäillä!

( Rastorissa aloitan syksyllä 2021 Työhyvinvoinnin asiantuntijan koulutuksen työn ohella),

Kun Vantaa tekee päätöksiä, arvioidaan aina päätöksen vaikutukset yrittäjille. Ja kun kunta tarjoaa palveluja, sen on kuunneltava myös yrityksiä: Jos yritys pystyy osoittamaan, että se voi tuottaa kunnan järjestämän palvelun laadukkaammin tai edullisemmin, palvelun tuotanto on avattava kilpailulle.

Kyllä uusille ajatuksille ja investoinneille! Ei pelätä muutosta! Sehän on nykyään lähes pysyvä olotila! Toki, kun näin toimitaan, riskit on syytä arvioida hyvin ennakkoon! Vastustamme kunnallisveron korotuksia. Työn verotus on Suomessa jo tapissa. Sitä ei voi enää kiristää. Sen sijaan palveluja on pystyttävä tuottamaan fiksummin ja tehokkaammin.

Tavoitteemme on, että kunnallisveroa ei nosteta Suomen kunnissa valtuustokauden aikana. Myös kunnallinen piiloverottaminen ja elämisen kustannusten nousu on laitettava kuriin. Jätemaksujen, sähkönsiirtomaksujen, vesimaksujen tai muiden maksujen korottaminen ei saa olla vuosittainen automaatti. Ensin on aina tehtävä kaikki mahdollinen tuottavuuden ja kilpailukyvyn parantamiseksi.

Kuntien keskeinen tehtävä on tarjota hyvät edellytykset yrittämiselle. Ja nostan esiin myös sen, että yritysten kannattaa tarjota hyvät edellytykset työntekijöilleen! Kenenkään etu ei ole heikosti johdettu yritys tai jatkuvat henkilöstömuutokset. Siinä palaa aikaa ja rahaa!

Ilmastonmuutos on globaali, kansainvälinen kysymys. Tehdään kuntatasolla järkeviä, tutkittuun tietoon perustuvia päätöksiä!

Haluan tehdä kaiken tarvittavan koulukiusaamisen kitkemiseksi. Jokaiseen kiusaamistapaukseen on puututtava ja tarvittaessa vietävä asia eteenpäin. Monessa yksikössä asiat ovat varmasti hyvin, mutta on paljon kouluja, joissa voidaan kysyä, onko opettajilla ja muilla ammattihenkilöillä riittävästi aikaa, taitoa ja resursseja tunnistaa riskejä yhteisössään? Uskalletaanko puuttua ajoissa, ottaa vastaan reaktiot, kantaa vastuu jatkotoimista?

Tulevaisuuden liikenteessä pitää sovittaa yhteen vähenevät päästöt ja sujuva liikkuminen. Järkevä tavoite ei ole liikkumisen tai autoilun, vaan päästöjen vähentäminen. Emme kannata tietulleja, jotka tulisivat jo nykyisen kireän verotuksen päälle suomalaisten maksettavaksi.